Digital Handheld Stroboscope with 50-12000 FPM 110V/220V DT-2350PA eTop
Описание: Измервателния уред е ключов инструмент при измерване на скоростта на въртене на въртящи се обекти и за откриване на дефекти по тяхната повърхност, без да е необходимо прилепване на каквато и да е маркировка, която да отразява светли..
319,00лв
Без данък: 319,00лв
DT-2350PA

Стробоскопa е ключов инструмент при измерване на скоростта на въртене на въртящи се обекти и за откриване на дефекти по тяхната повърхност, без да е необходимо прилепване на каквато и да е маркировка, която да отразява светлината.

Той има способност да покаже изображение от една, две или повече вибриращи, въртящи се или периодично движещи се обекти, както и да послужи за проследяване тяхната траектория на движение. При своята работа уредът използва ксенонова лампа, която има много ярко осветление.

Стробоскоп (на гръцки: στρόβος — въртене, безпорядъчно движение и на гръцки: σκοπέω – гледам) е устройство, произвеждащо бързо повтарящи се светлинни импулси и позволяващо с помощта на цветовото светлинно излъчване да се наблюдават в забавен ход бързо движещи се обекти в тъмнината. Намира приложение в дискотеки и на рок концерти. Забавеното движение всъщност е зрителна илюзия, зрителна измама, дължаща се на инерцията на зрението, с други думи на съхранението в съзнанието на наблюдателя на възприетия зрителен образ за някакво кратко време след като зрителната картина, която създава този образ изчезва. Ако честотата на смяната на образите е 16 Hz или по-висока, те се сливат в едно непрекъснато движение.

Най-простата форма на стробоскоп е въртящ се диск с дупки на еднакво разстояние една от друга, който е разположен между наблюдателя и движещия се обект. Скоростта на въртене се регулира така, че да е синхронизирана с наблюдавания обект и да създава илюзията, че той се забавя и дори спира.

Стробоскопи се използват и в алармени системи, особено за глухонеми, които не могат да чуят звуковия сигнал.