Безконтактен оборотомер тахометър с функция аларма TA501A
TA501A е безконтактен цифров тахометър с работен обхват на измерване от  2.5 об./м  до 99999 об./м.  С LED дисплей и лазер, той прецизно измерва скоростта на въртене (RPM) без да докосва въртящия се обект. Разполага с набор от функции ..
65,00лв
Без данък: 65,00лв
TA501A
Цифров лазерен 2в1 фото тахометър – контактен и безконтактен RPM DT-6236B eTop
Описание: 2в1 дигитален лазарен тахометър е лесно преносим и захранван от батерии, което го прави идеален за всякакви условия на работа. Той комбинира 3 измервания в един уред -  фото или лазерно измерване, контактно измерване и измерване на ..
87,00лв
Без данък: 87,00лв
DT-6236B
Цифров лазерен без контактен фото-тахометър RPM измервател DM-6234P eTop
Описание: Този висококачествен безконтактен тахометър има широк диапазон на измерване и висока разделителна способност. С LED или лазер, той прецизно измерва скоростта на въртене (RPM) без да докосва въртящия се или движещ се обект. Предлага висок..
49,00лв
Без данък: 49,00лв
DM-6234P
Landtek Photo Laser Non Contact Tachometer 0.5~99,999 RPM w/ USB BLUETOOTH Linear Velocity Meter Surface m/Min, ft/Min Speed Tester for Automobile Motor Fan Washing Machine DT-2859 eTop
Фото / Контактен тахометър се използва за измерване на скоростта на въртене, скоростта на повърхността, честотата на двигателя. Позволя свързване чрез Bluetooth изход за данни както и USB изход за свързване с компютър. Един инструмент, който мож..
273,00лв
Без данък: 273,00лв
DT-2859
Безконтактен тахометър, скоростомер, оборотомер TAC-44 eTop
Идеален за приложения, при които контактният тахометър би бил опасен за използване или няма да достигне. Просто нанесете част от рефлекторната лента върху движещата се част и насочете лазерния тахометър към нея. Тахометърът измерва колко често о..
59,00лв
Без данък: 59,00лв
TAC-44
Допълнителна лента за тахометър (Оборотомер) TAC-DP01 eTop
Допълнителна лента за тахометър (Оборотомер) Отразителни ленти за безконтакни тахометри. Почистете внимателно мястото на поставяне на лентата в въртящия се обект. При работа с безконтактни тахометри най-добри резултати се постигат при слаба светли..
5,00лв
Без данък: 5,00лв
TAC-DP01

В много сфери на машиностроенето и индустрията като цяло е нужен прецизен и удобен лазерен тахометър, особено ако е на достъпна цена. Оборотомерите, предлагани в Etop.bg представляват модерни разработки с компактен дизайн и голям LCD дисплей за отчитане на резултатите. Можем да доставим и допълнителните консумативи, нужни за измерванията –ленти.

Особености и приложение

Прецизното отчитане на скоростта на въртящи се машини и детайли е от изключително значение в инженерната индустрия. Устройството, наречено оборотомер е универсално използвано за тази цел, поради което заслужава да бъде внимателно проучено. За използването му е важно да се знае какви са различните класификации при тахометрите, кои фактори влияят на точността им, как да ги използваме и какви предпазни мерки трябва да вземем.

Тахометърът е инструмент, измерващ скоростта на въртене на вал / диск, в двигатели и друг вид машини. Уредът е познат също с името оборотомер и се предлага на все по-достъпна цена в компактна и удобна за работа форма. В процес на измерването показва оборотите в минута (RPM). В миналото данните са извеждани на калибриран аналогов циферблат, но днес цифровите дисплеи са по-често срещани.

За работата си устройството използва принципа на тахометричния генератор, което означава, че когато двигателят работи като генератор, той произвежда напрежение, съответстващо на скоростта на вала. Мощност, точност, обхват на оборотите, измервания и удобен за четене екран са спецификациите на тахометъра.

Думата тахометър произлиза от две гръцки думи: тахос, означаваща „скорост“, и метрон, означаваща „да измерваш“. Този измервател е известен още като брояч на оборотите и неговият принцип на работа може да бъде електромагнитен, електронен или оптичен. Тахометрите могат да бъдат аналогови или цифрови, но предвид напредъка на технологиите и по-голямото търсене, нашият асортимент се фокусира основно върху цифровите тахометри.

Характеристики на дигиталния измервател

Цифровото устройство, също както аналоговия си предшественик измерва и показва силата на ротация на въртящ се обект. Такъв обект може да бъде гума на мотор, автомобилна гума, стаен вентилатор, както и всеки друг двигател. Тахометърът включва LCD / LED дисплей за четене и памет за съхранение наа данните от измерването.

По-често срещан в наши дни е дигиталният/цифров тахометър. Той предоставя числови показания вместо да отбелязва показанията на циферблати посредством игли. По своята същност оборотомерът е оптичен енкодер, определящ ъгловата скорост на въртящ се вал, а в някои случаи и на двигател. Най-често използван е в автомобило и самолетостроенето, а също и в производството на медицински и други инструменти.

Дигиталните оборотомери са класифицирани като четири типа въз основа на методите на събиране на данни и измерване. Спрямо начина на събиране на данни тахометрите биват контактни и безконтактни, а според измервателния метод се делят на: измерващи времето и измерващи честотата.

Тахометърът, влизащ в контакт с ротиращия обект обикновено е фиксиран към машината или електродвигателя, където също може да бъде прикрепен оптичен енкодер или магнитен сензор, който да измерва и неговите обороти. Цифровите контактни уреди са в състояние да измерват ниски скорости с 0.5 оборота в минута и високи при 10 000 об. / мин.

Спецификациите на контактния дигитален оборотомер включват 5-цифрен LCD дисплей, работен температурен диапазон от 0 до + 40 градусаC, температурен обхват на съхранение от - 20 до + 55 градуса C и скорост на въртене от около 0,5 до 10 000 об / мин. Почти винаги са оборудвани с опция за съхранение на периферните измервания.

Тахометрите, които не се нуждаят от физически контакт с въртящия се обект, се наричат безконтактни. При този тип устройства към въртящия се вал е прикрепен лазер, а в някои случаи оптичен диск. Оборотите се отчитат посредством IR / лазерен лъч, който се насочва от уреда. Безконтактният тахометър може да измерва от 1 до 99 999 об / мин.

Ъгълът на измерване на безконтактния апарат е по-малък от 120 градуса, отчетите се показват на петцифрен LCD дисплей. Безконтактният вид тахометри са ефективни, издръжливи, точни и компактни, а също така измерените данни са видими от голямо разстояние.

Устройството, изчисляващо обороти чрез измерване на времевия интервал между входящите импулси, е известен като дигитален тахометър, базиран на времето. Разделителната му способност не зависи от скоростта на измерването и е по-точна при измерване на ниска скорост. Уредът, изчисляващ обороти, измервайки честотата на импулсите, се нарича честотен тахометър.

Честотният модел е проектиран с помощта на червен светодиод, а оборотите му зависят от въртящия се вал, затова той е по-точен за измерване на висока скорост. Тези тахометри са с ниска цена и висока ефективност, която е между 1Hz-12 KHz. Вътрешните му операции могат да бъдат осъществени посредством тахометричен генератор или чисто с електронните компоненти, описани по-долу.

Съществува още една класификация на оборотомерите – електронният тип измерватели, направени изцяло от електронни компоненти. Електронните тахометри се монтират в автомобилното табло и служат за отчитане на скоростта на шофиране. Тази разновидност е с леко тегло, лесна за преглед на показанията и точна във всякакви условия.

От каталога ни можете да си изберете идеалния за целите ви дигитален оборотомер, който задължително ще ви изненада приятно с изгодната си цена. Погрижили сме се да представим тази група измерватели в цялото възможно разнообразие – фото и контактни, безконтактни и лазерни RPM измерватели.