Промоция
Захаромер
  Захаромер за измерване на захарност в грозде 0-32%   Захаромера за гроздов сок е измервателен инструмент необходим на всеки производител на домашен алкохол - любител или професионалист. Той помага за измерване&n..
79,00лв 55,00лв
Без данък: 55,00лв
Ref.003
На база 22 отзива.
Промоция
Професионален рефрактометър за вино– захаромер и алкохолен градус RHWN-25ATCBr
Професионален рефрактометър за вино - измерване на захари (Brix) и очакван алкохолен градус (Vol). Автоматична компенсация на температурата (ATC) от 10 ° C до 30 ° C. Този рефрактометър осигурява по-висока точност на измерването и е специално прое..
89,00лв 75,00лв
Без данък: 75,00лв
Ref.004
На база 7 отзива.
Рефрактометър за измерване на влажността на пчелен мед, сладко, мармалад Ref.006 eTop
Професионален рефрактометър с голямо приложение - три скали. Уред, който трябва да притежава всеки пчелар или сладкар. Всички наши рефрактометри са топ качество, сертифицирани за продажба в Европа. Уредът е много лесен и удобен за употреба. Сна..
70,00лв
Без данък: 70,00лв
Ref.006
На база 2 отзива.
Комбиниран рефрактометър за захар и сол Ref.010 eTop
Комбиниран рефрактометър за захари и соли, лесен за работа уред, който трябва да притежава всеки един кулинар. Препоръчваме този уред за кулинари, а не за винари. Описание: Този ръчен оптичен рефрактометър измерва плътността на захари и соли в..
60,00лв
Без данък: 60,00лв
Ref.010
Рефрактометър за бира, пивна мъст, захар, плътност Ref.005 eTop
Този ръчен оптичен рефрактометър за бира, пивна мъст е снабден с две измервателни скали за измерване на захар Brix (0~32%) и на относителна плътност SG Wort (1,000~1,120). Този рефрактометър се използва за измерване съдържанието на захар и плътнос..
60,00лв
Без данък: 60,00лв
Ref.005
Рефрактометър за захарен сироп, сладко 0-80% ATC Brix CNC Ref.012 eTop
Рефрактометърът комбинира два отделни диапазона на Brix в един инструмент и обхваща общ диапазон на измерване от 0-80%. Диапазон 1 обхваща 0-50% и диапазон 2 обхваща от 50-80%, което позволява този инструмент да се използва за много продукти и процес..
169,90лв
Без данък: 169,90лв
Ref.012
Рефрактометър за измерване на разтвори с ниско съдържание на захар от 0 - 10% Brix Ref.013 eTop
Този рефрактометър  е предназначен за измерване на разтвори с ниско съдържание на захар в диапазона от 0 до 10 % Brix. Характеристика: Автоматична температурна компенсация (ATC) Лесно калибриране и работа Алуминиев корпус с гумиран..
55,00лв
Без данък: 55,00лв
Ref.013
Рефрактометър за захар, захарност, вино.

Нужен ви е прецизен и точен рефрактометър за вино на изгодна цена?

Влез и го вземи с отстъпка и ще го получиш на следващия ден! От този раздел на Etop.bg можете да си изберете подходящия захаромер за вашите цели. Тази група измервателни устройства намират широко приложение в редица производствени дейности – любителски и професионални. Те обезпечават качеството на крайния продукт, помагайки за стриктното проследяване и управление на ферментационните процеси.

Какво представляват и как работят?

За винопроизводителите е от огромно значение да имат под ръка надежден рефрактометър за вино, който да помогне за отчитане процесите на ферментиране. Този вид уреди измерват количеството на захарта (процента Brix) в гроздовия или друг плодов сок. И професионалисти, и любители винари знаят, че има пряка зависимост между количеството на наличната захар и качеството на крайния продукт.

Когато светлинен лъч се движи в течност под ъгъл, той се огъва или пречупва, забавяйки се и променяйки посоката, докато пътува през нова среда. Въпросното явление може да се използва за проверка на концентрацията на течен разтвор, понеже светлината се пречупва повече, движейки се в суспендирани твърди вещества, основно соли и захари.

С помощта на специален инструмент, наречен рефрактометър за захари, може да се измери индекса на пречупване за течността и да му се присвои стойност по скалата на Brix. Тази измервателна скала също се нуждае от обяснение. Накратко, полученият от рефрактометъра резултат представлява стойността по скала BX, което улеснява сравняването на различни концентрации в разтвора.

Чистата вода без суспендирани твърди вещества има стойност Брикс нула, докато водата със захари, минерали и други твърди вещества в разтвора пречупва светлината, произвеждайки по-високи стойности по въпросния показател. Макар и на пръв поглед архаична, скалата на Брикс е полезна в кулинарния свят и конкретно във винопроизводството. В зависимост от аромата и специфичните характеристики на дадено вино, стойности от около 18 - 24 ° Bx са идеални.

Рефрактометрите се предлагат под формата на различни разработки, затова при избора на захаромер е важна не толкова неговата цена, колкото начинът, по който ще бъдат отчитани стойностите. Изборът ви се простира между аналогови и дигитални ръчни устройства. И двата вида се базират на свойството на светлинния лъч да забавя и изменя посоката на своето движение, преминавайки през концентрирани разтвори.

Аналоговият захаромер не изисква външен източник на енергия, за да функционира. За да се получи отчитане на Brix за разтвор, няколко капки се поставят върху призмата, която се покрива с капак. След това рефрактометърът се доближава до окото, като се държи перпендикулярно на източник на светлина, която се пречупва, движейки се в течността, позволявайки да се направи отчитане на Брикс там, където светлите и тъмните области се срещат по скалата.

Цифровият рефрактометър за захар произвежда свой собствен лъч светлина, използвайки светодиод, вместо дневна светлина или друг външен светлинен източник. След като течността се постави в съда за измерване на захарност на виното , светлината се променя през пробата и компютърът присвоява на получената рефракция числова стойност въз основа на скалата Bx. Последната измерена стойност се показва на цифров екран.

Калибрирането и отчитане на резултатите

Рефрактометър измерва „огъването” на светлината при преминаването ѝ през някакъв материал. Това явление е известно като пречупване, а измерените му стойности се наричат рефракционен индекс. Индексът на пречупване на разтвор на известно вещество може да се използва за изчисляване на концентрацията на този разтвор.

Например, винопроизводителите използват специален вид рефрактометри за захарност на гроздето, за да определят количеството захар в гроздовия сок. Отчитането може да бъде повлияно от различни фактори, поради което захаромерът трябва да бъде редовно калибриран. За целта някои модели използват специална калибрираща течност, докато други работят с дестилирана вода.

За да се отчете захарност на гроздето за вино например, са нужни известни познания и умения. Рефрактометърът е научен инструмент, използван за измерване индекса на пречупване на течността. Коефициентът на пречупването се определя чрез поставяне на течна проба върху призмата и пропускане на светлина през нея, за да се създаде видима линия в индекс или скала.

Всяка течност има различен показател на пречупване. Индексът на дестилирана вода служи като установена базова линия и точка за сравнение. Рефрактометрите не са единствено и само уред за измерване на захарност. Те използват вътрешни показатели, които варират в зависимост от предназначението на измерващото устройство.

Следователно рефрактометъра, използван за определяне нивото на солената морска вода, ще има различен индекс в сравнение с един уред за измерване захарност на грозде (захарното тегло на гроздовия сок). Въпреки това, независимо от индекса вътре в рефрактометъра, стъпките, които се предприемат, за да се отчетат данните, не варират.