Пълен набор от инструменти за домашни ремонти на електроника VP-KT803
Пълен набор от инструменти за домашни ремонти Този преносим комплект е добър избор за запояване на електронни платки, малки електроуреди и за други домашни ремонти „направи си сам“. Поялник с мощност 60W и регулиране на температурата. Използва ..
59,00лв
Без данък: 59,00лв
VP-KT803
Комплект поялник на 220V с регулиране на температурата на човката VP-KT801
Поялник за запояване с висококачествен издръжлив керамичен нагревател,  комплект човки от неръждаема стомана и регулиране на температурата от 200 до 450 градуса чрез специална термостатична верига. Топлоизолираща неплъзгаща се дръжка, бутон за в..
65,00лв
Без данък: 65,00лв
VP-KT801
Поялник тип писалка 120W с регулиране на температурата и остър връх VP-809 - 120w E-ETOP
Анти статичен гумен пръстен за по-добро захващане Температурен регулатор с ясен дисплей Бързо загряване и дълъг живот на работа Бутон за включване и изключване Керамично загряващо PTC ядро за бързо загряване и малка консумация на ток Чов..
32,00лв
Без данък: 32,00лв
VP-809 - 120w
Поялник тип писалка 80W с регулиране на температурата и остър връх VP-808/808H - 80w E-ETOP
Анти статичен гумен пръстен за по-добро захващане Температурен регулатор с ясен дисплей Бързо загряване и дълъг живот на работа Бутон за включване и изключване Керамично загряващо PTC ядро за бързо загряване и малка консумация на ток Чов..
26,00лв
Без данък: 26,00лв
VP-808/808H - 80w
Поялник тип писалка 90W с регулиране на температурата и остър връх VP-809 - 90w E-ETOP
Анти статичен гумен пръстен за по-добро захващане Температурен регулатор с ясен дисплей Бързо загряване и дълъг живот на работа Бутон за включване и изключване Керамично загряващо PTC ядро за бързо загряване и малка консумация на ток Чов..
29,00лв
Без данък: 29,00лв
VP-809 - 90w
Мощен поялник 200W с плосък връх и светлинна индикация VP-M9 Series 200w
Поялник 200W с остър връх и светлинна индикация Бързо загряване и дълъг живот на работа Нагревател с кожух от неръждаема стомана MICA загряващо ядро ..
42,00лв
Без данък: 42,00лв
VP-M9 Series 200w
Мощен поялник 300W с плосък връх и светлинна индикация VP-M9 Series 300w
Поялник 300W с остър връх и светлинна индикация Бързо загряване и дълъг живот на работа Нагревател с кожух от неръждаема стомана MICA загряващо ядро ..
49,90лв
Без данък: 49,90лв
VP-M9 Series 300w
Поялник 100W с остър връх и светлинна индикация VP-M9 Series 100w
Поялник 100W с остър връх и светлинна индикация Бързо загряване и дълъг живот на работа Нагревател с кожух от неръждаема стомана MICA загряващо ядро ..
27,00лв
Без данък: 27,00лв
VP-M9 Series 100w
Поялници

Поялници и станции за запояване

Поялник е уред за стопяване на припой, с цел свързването и проводимост на метални детайли и елементи. В зависимост от източника на енергия поялниците се разделят на електрически и газови. Всеки един от тях има предимства и недостатъци, нека да ги разгледаме.

Газовите поялници използват пропан-бутан за подгряване на накрайника за спояване. При това е невъзможно да се постигне точно регулиране на температурата. Предимство обаче е че могат да се използват на места където няма електричество и като цяло са по-подходящи за работа на открито.

Електрическите поялници в миналото са били с външни нагреватели, които обаче не са били толкова ефективни, защото има по-голяма загуба на топлина. Днес те са толкова напреднали че предлагат широк диапазон на температура и възможности за регулиране. В най-обикновения случай поялниците са без регулиране и се характеризират основно по мощността на нагревателя. По-мощните поялници се използват за спояване на по-големи по размери и маса детайли.

Електрическите поялници с регулиране на температурата според начина на регулиране основно се разделят на няколко вида:

- Регулиране чрез измерване на температурата с термодатчик (термодвойка) и електронен регулатор на захранващото напрежение на нагревателя. Електронният регулатор осигурява точно регулиране на температурата, което е необходимо за професионално използване.

- Регулиране при използване на температура на Кюри. Накрайникът на поялника в този случай е изпълнен частично с използването на сплав с температура на Кюри с необходимата стойност. При достигане на тази температура се изключва загряването на поялника.

- Индуктивни поялници (импулсни поялници) са поялници, при които се използва понижаващ трансформатор, при който първичнота намотка е свързана към захранващото напрежение, а вторичната намотка е само няколко навивки и в нея накъсо е съединен нагревателен накрайник. При включване на захранването, този накрайник се загрява за много кратко. Този вид поялници нямат прецизност и се използват само за любителски цели.

Основните технически данни на един електрически поялник са: Мощност на нагревателя, работен температурен обхват, типът и геометрията на накрайника и размера и теглото на самата работна част (леката работна част изморява по-малко и позволява промишлено използване).

  • Електрическата мощност обикновено е от 15 до 120 W
  • Температурата на работа от 150 до 500 °C
  • Геометрия на накрайника(кръгли, плоски и с други форми)
  • Източник на захранване (мрежово или батерия)
  • Тегло (определено важен фактор при професионална и постоянна работа)
  • Начин на захващане на накрайника

 

Предимства и недостатъци

Електрическите поялници са значително по-евтини и лесни за употреба, единствен недостатък е че трябва да бъдат свързани към захранващата мрежата. Въпреки това последните тенденции е предлагането на USB поялници работещи на 5 волта, което всъщност е решение на единственото неудобство на електрическите поялници. USB поялник има и други предимства. Той има значително малки размери и тегло, накрайника му се монтира и демонтира бързо и лесно, а нагреватела му постига доста високи температури със значително по-малка консумация.

Много добро предложение на нашия сайт е USB поялник с регулиране на температурата F-NIRST HS-01.