Какво е телескоп?

Какво е телескоп и кои са основните видове

Телескопът известен още като далекоглед или пусула, е уред за наблюдаване на силно отдалечени или астрономически обекти. Известни още като астрономически или оптични телескопи това са уреди, които фокусират светлината, като увеличават видимия ъглов размер и видимата яркост на отдалечени обекти.

За тази цел се използват една или повече лещи и огледала които събират светлината във фокус и визуализират наблюдавания отдаличен обект. Смята се че максимално допустимото теоретично увеличение за всеки телескоп е 2.5 пъти диаметъра на обектива му, а колкото по-голям е диаметърът му, толкова по-детайлни са изображенията. 

По своята специфика можем да разделим телескопите за звезди на две основни групи:

  • Рефракторни
  • Рефлекторни

                                                  

Рефракторен телескоп Meade Infinity 90 mm                              Рефлекторен телескоп Meade Polaris 114 mm EQ

Един телескоп, както споменахме, може да се използва и за наблюдение на отдалечени земни обекти, но поради спецификата им да обръщат картината, то са необходими специални приставки, както и други такива за фотографиране. Голяма част от предлаганите ни модели разполагат с такива. 

В годините опит и тестове на различни видове марки и модели ние се спряхме на два основни производителя от USA: Meade и Levenhuk. Подбрахме точно определени серии и модели които смятаме, че биха допаднали дори на най-капризните ни клиенти. Искаме да ви представим някои от нашите нови телескопи на чудесни цени, но не се колебайте да ни попитате и други въпроси относно тях на тел. 0896 87 77 33.

и още много други модели <<<ТУК >>

Как да изберем подходящия за нашите цели?

С наличието на толкова много видове телескопи, желанието да се снабдите със собствен такъв или да направите подарък на любознателно дете, се усложнява значително, защото става въпрос за изследователска група инструменти, чиято работа е специфична. Точно както не бихте купили кола, без да знаете как да я управлявате, така не трябва да купувате и уред, чийто принцип на действие ви е напълно непознат.

С удобното и максимално достъпно онлайн предлагане на телескопи се появява един сериозен проблем – невъзможността да се изпробват преди да се избере и поръча конкретния модел. Без тест опция ще се наложи да вземете решение, базирано на почти случайни данни, като цена, визия, размер и брой на аксесоарите, включени в комплекта.

В случай че телескопите са ви напълно непознати, всички тези характеристики са почти безсмислени, включително цената. Астрономията е прекрасно занимание и хоби, позволяващо да се види в детайли звездното небе, а това е гаранция за едно вдъхновяващо преживяване. Космосът е величествен и тайнствен, затова опознаването му, поне на любителско ниво изисква на първо място познаване функциите на телескопа.

Мислете за заниманието както за коваческия занаят. Можете да си купите ковачница, наковалня и другите нужни инструменти, но ще можете ли да изработите железни сечива и орнаменти? Разбира се, че не. Нужен ви е майстор, който да ви въведе в занаята. Точно така стоят нещата и при избора на първия ви телескоп за наблюдение на звезди и други космически обекти.

Ние препоръчваме да посетите експерт на място в неговата „ковачница”, която в случая се нарича обсерватория. Там ще ви покажат няколко вида астрономически телескопи с различни размери и принцип на пречупване на светлината. С насоките на добър астролог или физик, ще научите разликите между двата основни вида – рефракторните и рефлекторните телескопи.

Разликата между рефракторните и рефлекторните далекогледи е доста съществена, като и двете технологии имат своите плюсове. На първо място можем да посочим физическите им различия. Така например рефракторният телескоп ни е най-добре познат, поне чисто визуално.

Той представлява тръба, в единия край на която има голяма леща, а в другия е поставена малка леща или окуляр. Светлината прониква през голямата леща и пътува по дължината на тръбата, достигайки до малката, през която наблюдавате.

Рефлекторният телескоп от друга страна отразява светлината с помощта на огледало, откъдето идва и неговото наименование. Огледалото е параболично оформено (притиснато в средата, наподобявайки чиния или купа), така че да огъва светлината, когато я отразява. Светлината се изтласква обратно по тръбата към второто огледало, откъде на свой ред бива изтласкана извън тръбата към окуляра, през който наблюдавате.

И двата вида телескопи имат своите предимства, като рефракторният превъзхожда рефлекторния, що се касае за наблюдение на по-обширни обекти. Ако основната ви цел е просто да наблюдавате повърхността на луната, планетите и някои земни обекти, то рефракторният тип е най-удачният избор, въпреки наличието на известни ограничения в размера. Ако целите да погледнете дълбоко в космическите обекти, рефлекторът е правилно решение.

Тъй като е много скъпо да се правят големи лещи за рефракторните и много по-евтино да се изработят свръх големи огледала за рефлекторните, цената на двете разработки е също доста различна. Цената на рефрактор, на база големина на отвора (апретурата) е зашеметяваща. Рефракторните телескопи с 5-инчов обектив се движат в диапазон от 3 до 4 000 долара, докато рефлекторните с 6 до 8-инчово огледало се предлагат за около 500 долара.

Има и компромисен вариант, представляващ комбинация от двата вида, наречен катадиоптричен телескоп. Той използва и двете – леща отпред и огледало в задната част на тръбата, съчетавайки най-доброто от двете разработки. Катадиоптричните телескопи се движат в средния ценови клас, което ги прави чудесно решение за любители звездобройци.

Публикувана от eTop Expert