Какво е лазерна ролетка?

Как работи лазерната ролетка?

Често срещани въпроси пред всеки строител, готов да замени старата си ролкова ролетка с лазерна. Принципа на действие е добре познат сред много други устройства. В основата е лазерен лъч и времето за което той отива и се връща до обекта/стената която замервате. По своя принцип на действие тези утройства са много точни и всъщност не е необходимо да се инвестират много пари за скъпа лазерна ролетка.

Тестовете ни показаха че една част от евтините модели лазерни ролетки са напълно конкурентни на скъпи марки като Bosh, Dewault и други. Друг много голям плюс за лазерните ролетки е че имат функции с които изчисляват площ, обем и питагор. В съвкупност с добре изработен корпус, голям дисплей и всички екстри изброени по-горе, може горещо да препоръчаме няколко модели бюджетни лазерни ролетки с различен обхват на замерване:

SNDWAY е добре известна марка в България и чужбина, често сравнявана с Бош. Всички модели разполагат с пълен набор от екстри, нивелир и допълнителен червен лазерен лъч за по-лесно измерване. По долу ви предлагаме няколко модела: 40м, 60м и 100м лазерна ролетка. Моля, щракнете върху снимката за повече информация.

   

 

Друг също много добър производител на лазерни ролетки с гумиран корпус и голям дисплей:

   

Ако имате въпроси по темата или се колебаете за закупуването на лазерна ролетка ще се радваме да ви помогнем: 0896 87 77 33.

Как да изберем идеалния за целите ни модел?

Днес е по-удачно от всякога да заменим стария строителен и дърводелски метър с удобна и прецизна лазерна ролетка. Предвид огромното разнообразие от евтини и скъпи измерватели обаче, е важно да можем да разпознаем добрите от лошите. От една страна не искаме да получим уред, който не дава надеждни данни, но от друга не сме склонни да плащаме повече от необходимото.

За професионалния строител, както и за всеки домашен майстор, чието хоби включва различни подобрения в дома, ролетката, използваща лазерен лъч би довела до огромно подобрение в работата, в сравнение с обикновената. Лазерната технология осигурява изключително прецизно измерване на разстоянието, и то незабавно. Тя не само пести време, но и подобрява качеството на работа.

Лазерната ролетка, също така позволява да се направят всякакви измервания самостоятелно от един човек, докато традиционните лентови модели изискват ангажиране на двама души, когато трябва да се премери по-голямо разстояние. Електронният лазарен измервател също прави редица важни изчисления, с което отново улеснява специфичните дейности и дава нужната прецизност на проекта.

Лазерните ролетки са безспорно един гъвкав и супер удобен инструмент, стига да отговарят на основните изисквания за точност и функционалност. Тук ще ви насочим към важните характеристики, които добрите лазерни ролетки задължително притежават, като преди всичко ще обясним накратко и принципа им на работа.

Кои фактори трябва да вземете под внимание?

Принципът на работа на лазерните ролетки е максимално прост, макар и не толкова, колкото този на механичните измерватели. Те използват лазерен лъч, за да определят точното разстояние до определена точка. Уредът има излъчващ и приемащ отвор, от който се извежда и приема обратно лазерният лъч.

Достигайки целта (крайната точка, чието разстояние следва да се определи) светлината от лазера се спира в нея и рефлектира обратно към устройството, подавайки информация за дължината помежду им в предпочитаните от ползвателя мерни единици. Мерките биват инча и фута за страните, използващи имперската мерна система, и сантиметри и метри за регионите с метрична система.

За разлика от обикновената лентова ролетка, лазерната може да определи не само дължината на обектите, но и общата площ (на помещения), както и обем/вместимост на обекти, заедно с някои индиректни измервания. В зависимост от това за какви цели ще използвате лазерното устройство, е добре да вземете предвид характеристиките, посочени по долу в настоящия материал.

Всяка лазерна ролетка е с различен обхват на измерване. Уредите, подходящи за професионални цели измерват в диапазон от 100 до 300 фута, или 30 до 90 метра. За домашни и любителски цели, устройства с капацитет на измерване до 10 м. са напълно достатъчни. Точността на измерване е важна за всички. Идеалният индекс на точността варира от 1/16 до 1/32 от инча. Обърнете внимание на този показател, когато разглеждате даден продукт.

Ролетките с голям капацитет на паметта са от ключово значение при комплексна работа, тъй като позволяват да се запазят голям брой направени измервания за по-късен преглед. По същия начин е важен и капацитетът на батерията, особено когато се работи на открито продължително време. Батериите на повечето лазерни ролетки издържат 2 до 4 часа с едно зареждане.

Дисплеят, функциите и мерните единици в които се предоставят резултатите са не по-малко важни при избора на лазерна ролетка. Дисплеите с фонова подсветка осигуряват добра видимост на цифрите при пряка слънчева светлина, отблясъци и опериране в слабо осветени участъци.

Някои устройства измерват и по двете скали имперска и метрична, позволявайки на ползвателя да избере и настрои предпочитаните от него мерни единици, в които да се покаже резултатът от измерването. На професионалистите е нужен пълният възможен набор от функции, докато за любителите са напълно достатъчни базовите настройки.

Публикувана от eTop Expert