Захаромер

Захаромер или още познат като рефрактометър за захар е надежден оптичен уред с помоща на който измерваме бързо и точно захарното съдържание на плодови сокове. Уреда е често използван при производството на вино и по-точно измерване на съдържанието на захар в сокове от грозде и други плодове. 

Какво да следим при закупуването на такъв уред?

1. АТС (Автоматична температурна компенсация) - това е система благодарение на която уреда ви показва реални стойности на измерената захарност в диапазона +10 --- +30 градуса на околната среда. Не е необходимо да конвертирате измерените стойности, за разлика от по-старите уреди и аерометри.

2. Обхват на скалата - Най-разпространените уреди измерват захарността до 32% или 40%. Този обхват е напълно достатъчен при производството на вино. За измерване на сладка, пчелен мед или други високозахарни храни използвайте рефрактометър за мед.

3. Препоръчително е уреда който ще закупите да пристигне с твърда кутия за съхранение, бутилка с дестилирана вода за калибриране, отверка и пипети.

Съвети:

Желателно е уреда да бъде калибриран веднъж годишно или след изтърване/ремонт.

Публикувана от eTop Expert