Какво е рефрактометър за мед

Какво е рефрактометър за мед / пчелен мед, за какво служи и как се използва? 

Рефрактометър за мед, сладка и други захарни напитки с високо съдържание на захар е уред който определено трябва да притежава всеки един пчелар, сладкар и всеки производител на захарни храни и напитки. Фокусирани върху производството на мед, този рефрактометър освен захарност измерва съдържание на вода и показателя Be' в следните диапазони:

  • захари по Brix (58~90%)
  • показателя Be' (Baume) (38~43)
  • съдържание на вода (12~27%)

Както е известно при контакта на пчелния мед с въздух, той има свойствата да поглъща или отдава влага, което благоприятства развитието на повърхностни ферментационни процеси в меда или по просто казано влошаване на качествата му. Ето затова е необходимо стриктен контрол на съдържанието на вода в меда.

*Съгласно Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, съдържанието на влага трябва да бъде както следва:

  • Индустриален пчелен мед от пирен (Calluna) до 25%
  • Пчелен мед от пирен (Calluna) до 23%
  • Всички останали видове пчелен мед до 20%

Този рефрактометър е проектиран да работи също с течности с високо съдържание на захар, желета, мармалади, сиропи, храни и напитки. Притежава АТС система за "Автоматична температурна компенсация" което означава че получавате моментално реални измерени стойности при температури на околната среда от 10 до 30 градуса.

Поради простото си утройство, АТС система и всички качества изброени по-горе, този уред е точен и надежден инструмент за всеки ползвател.

Публикувана от eTop Expert