Как се мери захарност на грозде

Как се мери захарност на грозде? Въпрос често задаван от всеки начинаещ вино-производител. Има няколко метода за измерването на захарността, ние ще се прем на два основни:

1. Измерване с Рефрактометър

2. Измерване с Аерометър

До скоро рефрактометрите бяха значително по-скъпи и бяха използвани основно от професионалисти, поради това че измерват изключително точно, бързо и лесно захарността във всеки един плодов сок. За съжаление не всеки можеше да си го позволи на цени от 200лв и нагоре. Това значително усложняваше работата на любители които използваха втория метод да замерват с аерометър, при който обаче реалната измерена стойност за захарноста се проверява по сложни таблици при които бе необходимо и да се знае температурата на околната среда. Сами се сещата че измерванията по втория метод не бяха толкова точни. Основното предимство на рефрактометрите освен бързина на измерване е че имат вградена АТС система, по-просто казано не е необходимо да се ползват таблици и температури, а уреда ви показва реалните стойности на захарността.  

Как се работи с рефрактометър? всъщност е толкова лесно..поставяте няколко капки плодов сок на призмата, затваряте капачете и гледате през визьора. Това е всичко, процеса трае около 30сек. Помислено е и за хора с нарушено зрение, уреда позволява фокусиране на графиката.

Дойде време и за най-хубава новина: цените на уредите са вече толкова достъпни, че всеки може да си ги позволи.

Рефрактометър за захар с АТС на цена от 55лв

Публикувана от eTop Expert