Теми

Калибриране на рефрактометър

Това е важна процедура която е необходима да бъде изпълнена преди реалното замерване. 

Безжични сонари за риболов ..
Избора на сонар през последните години става все по-голям казус за всеки рибар. Речния и язовирен риболов последните години в България се променя много динамично. Рано или късно пред всеки запален рибар идва въпроса "какъв сонар точно да си закупя?". Отговорът беше до скоро сложен ..
Ендоскоп, бороскоп или просто камера за наблюдение представляват по своята същност микрокамери или тръби с малко сечение благодарение на което е възможно да се наблюдават трудно достъпни за човека места. Някой от тях разполагат с гъвкава глава което олеснява допълнително наблюдаването на обектите. Поради своята същност те намират много широко приложение в медицината, тежката промишенност, автомобило-строенето, обслужване на сервизни помещения, водопроводчици и др. При закупуването на ендоскоп трябва да обърнете внимание на някои важни показатела: Дебелина на камера(ендоскопа) Възможнос..
Термометър е уред който служи за измерване на температура (телесна, на околната среда и др.) По своето устройство те се разделят на живачни (ограничени за употреба), електронни и безконтактни за измерване на температурата от разстояние. През последните години безконтактините термометри навлязоха в употреба, поради лесното им и безопастно използване.   ..
Захаромер или още познат като рефрактометър за захар е надежден оптичен уред с помоща на който измерваме бързо и точно захарното съдържание на плодови сокове. Уреда е често използван при производството на вино и по-точно измерване на съдържанието на захар в сокове от грозде и други плодове.  Какво да следим при закупуването на такъв уред? 1. АТС (Автоматична температурна компенсация) - това е система благодарение на която уреда ви показва реални стойности на измерената захарност в диапазона +10 --- +30 градуса на околната среда. Не е необходимо да конвертирате измерен..
Какво е лазерна ролетка и как работи? Често срещани въпроси пред всеки строител готов да замени старата си ролкова ролетка. Принципа на действие е добре познат сред много други устройства. В основата е лазерен лъч и времето за което той отива и се връща до обекта/стената която замервате. По своя принцип на действие тези утройства са много точни и всъщност не е необходимо да се инвестират много пари за скъпа лазерна ролетка. Тестовете ни показаха че една част от бюджетните лазерни ролетки са напълно конкурентни на скъпи марки като Bosh, dewault и други. Друг много голям плюс за лазерн..
Какво е рефрактометър за мед / пчелен мед, за какво служи и как се използва?  Рефрактометър за мед, сладка и други захарни напитки с високо съдържание на захар е уред който определено трябва да притежава всеки един пчелар, сладкар и всеки производител на захарни храни и напитки. Фокусирани върху производството на мед, този рефрактометър освен захарност измерва съдържание на вода и показателя Be' в следните диапазони: захари по Brix (58~90%) показателя Be' (Baume) (38~43) съдържание на вода (12~27%) Както е известно при контакта на пчелния мед..
Телескопът известен още като далекоглед или пусула, е уред за наблюдаване на силно отдалечени или астрономически обекти. Известни още като астрономически телескопи или оптичните телескопи това са уреди, които фокусират светлината, като увеличават видимия ъглов размер и видимата яркост на отдалечени обекти. За тази цел се използват една или повече лещи и огледала които събират светлината във фокус и визуализират наблюдавания отдаличен обект. Смята се че максимално допустимото теоретично увеличение за всеки телескоп е 2.5 пъти диаметъра на обектива му, а колкото по-голям е диаметърът м..
Рефрактометърът е оптично устройство, използвано за измерване степента, в която светлината се огъва или пречупва, когато се движи през вещество. Рефрактометрите са предназначени за специфични операции, като измерване на течности като антифриз, масла или водни течности, газове и прозрачни или полупрозрачни твърди вещества, като скъпоценни камъни. В земеделието например, рефрактометърът  използва рефрактивната светлина, преминаваща през растителния сок,плодов или зеленчуков, за да се получат нивата на хранителните вещества. От естеството на измерването можем да разграничим рефрактом..