Промоция
Захаромер
С всеки закупен рефрактометър, получавате като ПОДАРЪК (Дигитален термометър с влагомер)  Захаромер "Висок клас" за гроздов сок е измервателен инструмент необходим на всеки производител на домашен алкохол - любител или професионалист. Вижте ..
79,00лв 55,00лв
Без данък: 55,00лв
Ref.003
На база 29 отзива.
Промоция
Професионален рефрактометър за алкохол 0-80% RHW-80ATC
С всеки закупен рефрактометър, получавате като ПОДАРЪК (Дигитален термометър с влагомер) Алуминиев рефрактометър за измерване на алкохолния градус в ракия или други алкохолни напитки. Лесен, бърз и надежден начин за измерване на алкохолен гра..
99,00лв 65,00лв
Без данък: 65,00лв
Ref.008
На база 8 отзива.
Промоция
Професионален рефрактометър за вино– захаромер и алкохолен градус RHWN-25ATCBr
С всеки закупен рефрактометър, получавате като ПОДАРЪК (Дигитален термометър с влагомер)  Професионален рефрактометър за вино (Висок клас) - измерване на захари (Brix) и предполагаем алкохолен градус (Vol). Автоматична компенсация на темпера..
89,00лв 75,00лв
Без данък: 75,00лв
Ref.004
На база 8 отзива.
Оптичен рефрактометър за захарност, 0 до 32% brix, за измерване на захарност на грозде, шера, плодова каша, гроздова мъст, остатъчна захар Ref.103
Оптичен рефрактометър за захарност "нисък клас" с диапазон 0 до 32% brix, наричан още захаромер е измервателен инструмент необходим на всеки производител на вино.Той помага за измерване захарността на гроздовото зърно, както и проследяване на целия п..
39,00лв
Без данък: 39,00лв
Ref.103
На база 1 отзива.
Рефрактометър за измерване на алкохол 0-80% в ракия Ref.108 OEM
Рефрактометър "Нисък клас" за измерване на алкохолния градус в ракия или други алкохолни напитки. Лесен и бърз начин за измерване на алкохолен градус в спиртни напитки от 0-80%. Тук може да прочетете разликата между рефрактометър от нисък и в..
39,00лв
Без данък: 39,00лв
Ref.108
Рефрактометър за вино захаромер и предполагаем алкохолен градус Ref.104 OEM
Рефрактометър за захар и предполагаем алкохолен градус Рефрактометър за вино (Нисък клас) - измерване на захари (Brix) и предполагаем алкохолен градус (Vol). Автоматична компенсация на температурата (ATC) от 10 °C до 30 °C. Вижте разликите межд..
39,00лв
Без данък: 39,00лв
Ref.104
На база 1 отзива.
Промоция
Професионален рефрактометър за антифриз, adblue, течност за чистачки, електролит акумулатори RHA-503ATCADBLUE
С всеки закупен рефрактометър, получавате като ПОДАРЪК (Дигитален термометър с влагомер)  Готови ли сте за зимата? Проверихте ли антифриза, а течността за чистачки, колата ви не пали, дали проблема е в акумулатора? Уред за измерване на ан..
85,00лв 55,00лв
Без данък: 55,00лв
Ref.001
На база 17 отзива.
Рефрактометър за антифриз (пропилен / етилен гликол), adblue, течност за чистачки, електролит акумулатори 5в1 Ref.101 OEM
Рефрактометър тестер за измерване на антифриз 5в1 Готови ли сте за зимата? Проверихте ли антифриза, а течността за чистачки, колата ви не пали, дали проблема е в акумулатора? Уред за измерване на антифриз и адблу. Рефрактометър за измерван..
39,00лв
Без данък: 39,00лв
Ref.101
Рефрактометър за измерване на влажността на пчелен мед, сладко, мармалад Ref.006 eTop
Професионален рефрактометър с три скали подходящ за измерване на водното съдържание, захарността и плътността на пчелен мед. Уред, който трябва да притежава всеки пчелар или сладкар. Най - важните показатели, показващи, кога медът е узрял и готов за ..
70,00лв
Без данък: 70,00лв
Ref.006
На база 2 отзива.
Клиничен рефрактометър с три скали за серумен протеин, специфично тегло на урината и индекс на пречупване Ref.014 eTop
Клиничен рефрактометър измерва и тества специфичното тегло на човешката урина, плазмата или серумния протеин и индекса на пречупване.Това е икономичен и идеален инструмент за предварително тестване на нивото на хидратация чрез извършване на тест за с..
70,00лв
Без данък: 70,00лв
Ref.014
Комбиниран рефрактометър за захар и сол Ref.010 eTop
Комбиниран рефрактометър за захари и соли, лесен за работа уред, който трябва да притежава всеки един кулинар. Препоръчваме този уред за кулинари, а не за винари. Този ръчен оптичен рефрактометър измерва плътността на захари и соли в разтвори и..
60,00лв
Без данък: 60,00лв
Ref.010
Рефрактометър за бира, пивна мъст, захар, плътност Ref.005 eTop
Този ръчен оптичен рефрактометър за бира, пивна мъст е снабден с две измервателни скали за измерване на захар Brix (0~32%) и на относителна плътност SG Wort (1,000~1,120). Този рефрактометър се използва за измерване съдържанието на захар и плътнос..
60,00лв
Без данък: 60,00лв
Ref.005
Рефрактометър за захарен сироп, сладко 0-80% ATC Brix CNC Ref.012 eTop
Рефрактометърът комбинира два отделни диапазона на Brix в един инструмент, като общия диапазон на измерване е от 0 - 80%. Диапазон 1 обхваща 0-50%, а диапазон 2 обхваща 50-80%, което позволява този инструмент да се използва за много продукти и процес..
169,90лв
Без данък: 169,90лв
Ref.012
Рефрактометър за измерване съдържанието на сол в разтвори от 0 - 28% Ref.015 eTop
Оптичен рефрактометър, предназначен за измерване на разтвори със съдържание на сол от 0 до 28%. Скалата позволява директно отчитане на солеността в разтвора. Приложение: Използва се при производството на зарзавати (кисели краставички, туршия и т.н..
60,00лв
Без данък: 60,00лв
Ref.015
Рефрактометър за измерване на разтвори с ниско съдържание на захар от 0 - 10% Brix Ref.013 eTop
Този рефрактометър  е предназначен за измерване на разтвори с ниско съдържание на захар в диапазона от 0 до 10 % Brix. Характеристика: Автоматична температурна компенсация (ATC) Лесно калибриране и работа Алуминиев корпус с гумиран..
55,00лв
Без данък: 55,00лв
Ref.013
Комплект диоптрично масло и референтен блок за калибриране на рефрактометър за мед OIL-HONEY
Калибрираща течност (диоптрично масло) в комплект с референтен блок, предназначени за калибриране на рефрактометър за мед от 58-90% Brix.  За да сте сигурни в точните показания на вашия рефрактометър за мед  е препоръчително да го калибрира..
14,90лв
Без данък: 14,90лв
OIL-HONEY
Промоция
Рефрактометър Refractometar антифриз електролит за батерии и течност за чистачки RHA-503ATC
Метален рефрактометър с температурна компенсация. ТОП КАЧЕСТВО. Този рефрактометър е подходящ за работа с антифриз, електролит за батерии и течност за чистачки. Характеристики: Автоматична компенсация на температурата (ATC), може да сте сиг..
79,00лв 55,00лв
Без данък: 55,00лв
Ref.002
На база 1 отзива.
Рефрактометър за соленост, за аквариуми и други RHS-10ATC
Оптичен рефрактометър, предназначен за измерване на  разтвори с много ниска концентрация на сол. Обикновено може да се калибрира с дестилирана вода, но за да се осигури точно измерване на солеността на аквариум, калибрирайте поне веднъж чрез раз..
70,00лв
Без данък: 70,00лв
Ref.007
RHC-300 ATC Pet Dog and Cat Refractometer Blood Protein Serum RHC-300
Рефрактометър за ветеринари - бързо и лесно измерва нивата на жизнените течности. Тройната скала отчита общия серумен протеин (SP) и индекс на пречупване (RI) на кучета и котки. Характеристики: Лек с алуминиева конструкция Лесно се фокусир..
75,00лв
Без данък: 75,00лв
Ref.011
Пластмасова кутийка за рефрактометър Ref.Box
Пластмасова кутия (протектор) за рефрактометър. Подходяща е за всички видове рефрактометри от нашия каталог. Цвят: Черен Размери: 210 x 55 x 75 мм Тегло: 136 гр. ..
10,00лв
Без данък: 10,00лв
Ref.Box

Интересни статии:

Какво е рефрактометър и за какво служи той?

Рефрактометър е оптично устройство, използвано за измерване степента, в която светлината се огъва или пречупва, когато се движи през вещество. Рефрактометрите са предназначени за специфични операции, като измерване на течности като антифриз, масла или водни течности, газове и прозрачни или полупрозрачни твърди вещества, като скъпоценни камъни. В земеделието например, рефрактометър  използва рефрактивната светлина, преминаваща през растителния сок,плодов или зеленчуков, за да се получат нивата на хранителните вещества.

От естеството на измерването можем да разграничим рефрактометрите на няколко модела: Рефрактометър за захар, рефрактометър за алкохол, рефрактометър за антифриз и др.

Калибриране на рефрактометър

Като всеки един измервателен уред така и този има възможност за калибриране или зануляване на стойносттите. Това е важна процедура която е необходима да бъде изпълнена преди реалното замерване.  Всички наши модели рефрактометри се предлагат с инструкция и течност за калибриране. 

Калибрирането на всички модели рефрактометри (освен рефрактометър за мед) се извършва с дестилирана вода. Поставяте няколко капки дестилирана вода на плазмата, затваряте капачето и с помоща на металната отверка в комплекта, завъртате винта за настройки леко в двете посоки докато горната част на синята зона съвпадне с нулата на графиката.

Калибрирането на рефрактометър за мед се извършва със специални течности с определено захарно съдържание.

 

Исторически факти за създаването на рефрактометър

Кой и къде създаде първия рефрактометър?

Ернст Абе проектира своя рефрактометър през 1869 г., но той не е станал търговски достъпен от Carl Zeiss преди 1881 г. През следващите почти 40 години Carl Zeiss е единственият производител на рефрактометри на Abbé. Устройството бавно се променяше - докато общият принцип беше (и е до днес) все същият, новите модели бяха фино настроени, за да се повиши точността на измерванията. Една от важните промени беше въвеждането на призми с температурна обвивка, което се случи около 1893 г.

Ситуацията се промени с края на Първата световна война, когато други производители започнаха да предлагат на пазара рефрактометри на Abbé. Имаше няколко причини за това. Единият беше прехвърлянето на патенти на нови собственици като част от германските репарации. Друг е икономичен - фирми, които по време на войната се занимаваха с производство на оптични инструменти за армията, търсеха нови пазари и рефрактометрите отговаряха на техния производствен профил.

От края на деветнадесети век рефрактометрията е една от основните техники, използвани в химичния анализ за определяне на концентрациите на разтвори и като помощ при идентифицирането на неизвестни вещества. На практика не е възможно да се определи коефициентът на пречупване с достатъчна точност за уникалната идентификация на веществото - това не се различава от точките на кипене и топене - но подобно на температурите на фазов преход индексът на пречупване е важно свойство на веществото, което улеснява окончателната идентификация.

Най-универсалният рефрактометър за лабораторна употреба е рефрактометърът Abbé и неговите вариации. Abbé Refractometer предоставя бърз и лесен начин за определяне на индекса на пречупване и дисперсията на течности и твърди вещества. Рефрактометрите Abbé се използват в химическата и хранително-вкусовата промишленост, както и в медицинските лаборатории. Принципите на работа на устройството - базирани на измерване на критичния ъгъл - са описани на страницата на рефрактометъра на Abbé.

Кой е първия промишлен производител на рефрактометри?

Carl Zeiss е първият и в продължение на много години единствен производител на рефрактометър Abbé. През 1874 г. Ернст Абе публикува брошура Neue Apparate zur Bestimmung des Brechungs - Zerstreuungsvermögens und fester Körper und flüssiger, която описва конструкцията и принципа на действие на рефрактометъра, който той е проектирал пет години по-рано. Основната конструкция на оригиналния апарат беше идентична със съвременните версии на рефрактометри Abbé, единствената основна разлика - тази, която няма връзка с оптиката на инструмента - беше липсата на водна риза, позволяваща измервания при постоянна температура. Първоначално рефрактометърът се произвежда само по заявка, за специални клиенти и продуктът не се появява в каталозите на Carl Zeiss преди 1881 г. (но дори тогава попада между микроскопите).

През 1888 г. Карл Пулфрих проектира и описва друго устройство, което също използва критичния ъгъл, но неговият дизайн е значително различен от рефрактометъра на Abbé. Първоначално рефрактометърът, проектиран от Pulfrich, е направен от Max Wolz в Бон, но след като Pulfrich се присъединява към Carl Zeiss, неговият рефрактометър става един от продуктите на Zeiss. Оттогава устройството е известно като рефрактометър Pulfrich.

Въпреки че двата основни рефрактометъра - Abbé и Pulfrich - бяха в състояние да задоволят нуждите на повечето аналитични лаборатории, работата върху по-добри устройства никога не спираше. Новите проекти включват устройства, подходящи за използване извън лабораторията (като рефрактометри с потапяне, предлагани от Zeiss от около 1900 г.) и устройства, осигуряващи по-добра прецизност от типичната стойност от 0,0001, постижима с рефрактометри на Abbé.

В резултат на Първата световна война германците са принудени да плащат военни репарации. Някои от тях са били платени чрез прехвърляне на патенти и проекти на оборудване, произведени от немската индустрия, на фирми от САЩ и Обединеното кралство. Това се случи с оптичните устройства, произведени във фабриките на Carl Zeiss Jena, на практика рефрактометрите Abbé и Pulfrich станаха достъпни от Bausch & Lomb (САЩ) и Adam Hilger (Великобритания). В същото време много фирми, които по време на войната се занимаваха с производството на оптични инструменти за армията, търсеха нови пазари и рефрактометрите отговаряха на техния производствен профил. Това доведе до производството на много нови рефрактометри, предимно базирани на подобни дизайни.

Фабриката на Zeiss в Йена произвеждала рефрактометри до унищожаването от бомбардировките на съюзниците по време на Втората световна война. До този момент рефрактометърът Abbé е модифициран многократно, малки промени бавно подобряват потребителското изживяване с устройството, неговата устойчивост към лабораторната среда и точността на измерванията.

В края на Втората световна война Германия беше разделена, същото се случи и с Карл Цайс. Фабриката в Йена беше в руската зона, руснаците-окупатори преместиха повечето от съществуващите фабрики на Zeiss и инструменти в Съветския съюз, заедно с документи и проекти. Затова западната част на компанията започна работа по ново устройство. Новият рефрактометър използва единичен телескоп както за позициониране на границата между светли и тъмни зони, така и за отчитане на индекса на пречупване, което го направи много по-лесен за използване.

Често задава въпроси!

Как да изберем захаромер? За съжаление при избора на захаромер в маркетплейси като ОЛХ, Базар, Ало и други сайтове никога не можем да бъдем сигурни в качеството на продукта, тъй като масово се излагат снимки които не отговарят на продукта. Всъщност наистина е трудно да се разграничи качествения захаромер от всички останали, защото на пръв поглед те всички са еднакви.

Тогава каква е всъщност разликата и струва ли си да заплащаме повече?   Да! Качествените рефрактометри са изработени от високоустойчива алуминиева сплав и меко гумирано покритие на ръкохватката. Качествено подбраната оптика и ясната скала ви дават усещане за лесно разчитане на резултатите дори при по-слаба светлина без да натоварват очите. Вие придобивате инструмент който практически няма какво да му се случи. Необходимо е само да измиете и приберете захаромера в кутията след работа.

Влияе ли температурата на отчетените резултати? Повечето захаромери имат стикер АТС което означава че те притежават система за автоматична компенсация на температурата. Казано по друг начин, това което измерите е реалния резултат от измерването и не е необходимо да правите корекции спрямо температурата. Както може да се предположи на по-евтините модели АТС системата не работи за съжаление така добре.

Как да съм сигурен че уреда работи добре? Всеки един измервателен уред е конструиран така че да може да се калибрира. Рефрактометрите също позволяват това. Процеса не е толкова сложен, необходимо ви е единствено консуматив за калибрация, който е дистилирана вода или друга течност в зависимост от модела рефрактометър. Но това не трябва да ви притеснява! Ние сме се погрижили и добавили необходимите консумативи и описание как да калибрирате уреда.

Колко често е нужно да калибрирам захаромера? Всички модели които предлагаме идват заводски калибрирани. Според нас веднъж годишно или след изтърване на захаромера е абсолютно достатъчно като периодичност на калибрация.

Мога ли да ползвам захаромера, за измерване на алкохол, антифриз, мед, урина и др.? Категорично НЕ! Всеки един тип рефрактометър е настроен и притежава разграфена скала строго спрецифично за измерване за което е предназначен.

Прочетох че има комбиниран рефрактометър за захар и алкохол, така ли е? За съжаление отговора е НЕ и се подразбира от отговора на предходния въпрос. Да, има комбинират рефрактометър за измерване на захар, на базата на която ви дава предполагаем алкохолен градус. Моля, не го бъркайте с реалния градус на вашата спиртна напитка която искате да измерите. Предполагаемия алкохолен градус може единствено да предположи колко градуса би станало вашето вино на базата на захарността на гроздето. Тези комбинирани уреди не могат да измерват алкохола на вече готови алкохолни напитки: ракия, вино, уиски и други. За тази цел ще ви трябва рефрактометър за алкохол известен още като спиртомер.

Имат ли сертификати за качество? Да, всички наши модели имат сертификати СЕ и при необходимост можем да ви изпратим.

 

Какво представляват и как работят?

За винопроизводителите е от огромно значение да имат под ръка надежден рефрактометър за вино, който да помогне за отчитане процесите на ферментиране. Този вид уреди измерват количеството на захарта (процента Brix) в гроздовия или друг плодов сок. И професионалисти, и любители винари знаят, че има пряка зависимост между количеството на наличната захар и качеството на крайния продукт.

Когато светлинен лъч се движи в течност под ъгъл, той се огъва или пречупва, забавяйки се и променяйки посоката, докато пътува през нова среда. Въпросното явление може да се използва за проверка на концентрацията на течен разтвор, понеже светлината се пречупва повече, движейки се в суспендирани твърди вещества, основно соли и захари.

С помощта на специален инструмент, наречен рефрактометър за захари, може да се измери индекса на пречупване за течността и да му се присвои стойност по скалата на Brix. Тази измервателна скала също се нуждае от обяснение. Накратко, полученият от рефрактометъра резултат представлява стойността по скала BX, което улеснява сравняването на различни концентрации в разтвора.

Чистата вода без суспендирани твърди вещества има стойност Брикс нула, докато водата със захари, минерали и други твърди вещества в разтвора пречупва светлината, произвеждайки по-високи стойности по въпросния показател. Макар и на пръв поглед архаична, скалата на Брикс е полезна в кулинарния свят и конкретно във винопроизводството. В зависимост от аромата и специфичните характеристики на дадено вино, стойности от около 18 - 24 ° Bx са идеални.

Рефрактометрите се предлагат под формата на различни разработки, затова при избора на захаромер е важна не толкова неговата цена, колкото начинът, по който ще бъдат отчитани стойностите. Изборът ви се простира между аналогови и дигитални ръчни устройства. И двата вида се базират на свойството на светлинния лъч да забавя и изменя посоката на своето движение, преминавайки през концентрирани разтвори.

Аналоговият захаромер не изисква външен източник на енергия, за да функционира. За да се получи отчитане на Brix за разтвор, няколко капки се поставят върху призмата, която се покрива с капак. След това рефрактометърът се доближава до окото, като се държи перпендикулярно на източник на светлина, която се пречупва, движейки се в течността, позволявайки да се направи отчитане на Брикс там, където светлите и тъмните области се срещат по скалата.

Цифровият рефрактометър за захар произвежда свой собствен лъч светлина, използвайки светодиод, вместо дневна светлина или друг външен светлинен източник. След като течността се постави в съда за измерване на захарност на виното , светлината се променя през пробата и компютърът присвоява на получената рефракция числова стойност въз основа на скалата Bx. Последната измерена стойност се показва на цифров екран.

 

Калибрирането и отчитане на резултатите

Рефрактометър измерва „огъването” на светлината при преминаването ѝ през някакъв материал. Това явление е известно като пречупване, а измерените му стойности се наричат рефракционен индекс. Индексът на пречупване на разтвор на известно вещество може да се използва за изчисляване на концентрацията на този разтвор.

Например, винопроизводителите използват специален вид рефрактометри за захарност на гроздето, за да определят количеството захар в гроздовия сок. Отчитането може да бъде повлияно от различни фактори, поради което захаромерът трябва да бъде редовно калибриран. За целта някои модели използват специална калибрираща течност, докато други работят с дестилирана вода.

За да се отчете захарност на гроздето за вино например, са нужни известни познания и умения. Рефрактометърът е научен инструмент, използван за измерване индекса на пречупване на течността. Коефициентът на пречупването се определя чрез поставяне на течна проба върху призмата и пропускане на светлина през нея, за да се създаде видима линия в индекс или скала.

Всяка течност има различен показател на пречупване. Индексът на дестилирана вода служи като установена базова линия и точка за сравнение. Рефрактометрите не са единствено и само уред за измерване на захарност. Те използват вътрешни показатели, които варират в зависимост от предназначението на измерващото устройство.

Следователно рефрактометъра, използван за определяне нивото на солената морска вода, ще има различен индекс в сравнение с един уред за измерване захарност на грозде (захарното тегло на гроздовия сок). Въпреки това, независимо от индекса вътре в рефрактометъра, стъпките, които се предприемат, за да се отчетат данните, не варират.