Промоция
Метален шублер с LCD дисплей обхват 150мм SH20
Характеристики: Метален корпус с никелирано покритие за по-голяма устойчивост против ръжда Лазерно гравирана скала и LCD дисплей за ясно и лесно четене. Висока точност до 0.01 мм Мерни единици: метрични, имперски и дробни Спецификаци..
49,90лв 35,00лв
Без данък: 35,00лв
SH20
Дигитален шублер Digi 150mm eTop
Изработен от здрави пластмасови композитни материали от въглеродни влакна, лек и издръжлив. Двумерно измерване, вътрешно и външно Линейна капацитивна измервателна система Настройка нула във всяка позиция С лесен за четене голям LCD дисплей..
19,90лв
Без данък: 19,90лв
Digi_150mm
Метален шублер 0-150mm/0.02mm с кожен калъв Caliper 150mm eTop
Метален шублер прецизно изработен от метал и проектиран за точни измервания. Уредът пристига с кожен калъф за съхранение. Точност до 0.02мм, обхват на измерването от 0 до 150мм. ..
27,00лв
Без данък: 27,00лв
Caliper_150mm

Шублерът /от немски Schublehre, Schiebelehre, Schieblehre / е широко използван измервателен инструмент в машиностроенето. Служи за измерване на външни и вътрешни размери, дълбочини на отвори и дължини на детайли.

Точност: мери с точност стотна от милиметъра, отчита се десета от милиметъра. Съществуват шублери с двоен нониус, отчитащи 0,5 порядъка от стандартния шублер /ползват се с малка популярност/.

Нониусът е направен на принципа на успоредните прави. Износването на инструмента се проверява, чрез поглед на просвет на челюстите и се внася съответната поправка.

Най-старата находка на шублер е открита в потънал през 6.в. пр.Хр. край остров Гиглио /Giglio - край Италианския бряг/ гръцки кораб. Шублерът е направен от дърво и има формата на измервателна вилка, каквато се използва в горското стопанство. Подобни шублери са използвали по-късно и римляните.

Видове шублери

Според принципа си на действие и по-точно според начина на визуализиране на показанията се срещат три основни вида шублери.

  • Аналогов. Това е обикновеният шублер, който се състои от две части, движещи се една спрямо друга. Едната е статична и върху нея е изобразена измервателната скала. Върху другата част се намира маркер за измерената стойност, обикновено съчетан с нониус скала, наричана още скала на Верние. Основната измервателна скала обикновено е с резолюция от 1 мм, а нониусът позволява измерване с точност до десета от милиметър. Отличава се с висока надеждност поради опростената си конструкция. Минус при него е по-трудното разчитане на данните от нониуса.
  • Дигитален. По конструкция не се отличава особено от аналоговия шублер, но при дигиталния измерената стойност се визуализира на дигитален дисплей. Предимството му е, че данните са лесно четими, обикновено с едри цифри върху дисплея. Освен това електрониката му позволява да се запаметяват данни и да се нулира показанието при определена стойност, за да може да се измери разлика между размери. Като недостатък отчитаме зависимостта от батерия, но това не е сериозен проблем, тъй като повечето дигитални шублери са снабдени и с аналогова скала. При тях е нужно и по-внимателно боравене с устройството, за да не се счупи дисплеят или да не се повреди самият измервателен механизъм (например от прах, влага или омазняване).
  • Със стрелкова индикация или индикаторен часовник. При този вид шублери отново всичко е както при аналоговия, освен нониус скалата. Тук тя е заменена от индикаторен циферблат със стрелка, която показва стойността обикновено до десета от милиметъра. Шублерът с индикаторен часовник реално няма недостатъци, освен че както при дигиталния е нужно да се борави по внимателно, за да не се счупят или повредят циферблатът и измервателният механизъм.