Промоция
Метален шублер с LCD дисплей обхват 150мм SH20
Характеристики: Метален корпус с никелирано покритие за по-голяма устойчивост против ръжда Лазерно гравирана скала и LCD дисплей за ясно и лесно четене. Висока точност до 0.01 мм Мерни единици: метрични, имперски и дробни Спецификаци..
49,90лв 35,00лв
Без данък: 35,00лв
SH20
Дигитален шублер Digi 150mm eTop
Изработен от здрави пластмасови композитни материали от въглеродни влакна, лек и издръжлив. Двумерно измерване, вътрешно и външно Линейна капацитивна измервателна система Настройка нула във всяка позиция С лесен за четене голям LCD дисплей..
19,90лв
Без данък: 19,90лв
Digi_150mm
Метален шублер 0-150mm/0.02mm с кожен калъв Caliper 150mm eTop
Метален шублер прецизно изработен от метал и проектиран за точни измервания. Уредът пристига с кожен калъф за съхранение. Точност до 0.02мм, обхват на измерването от 0 до 150мм. ..
27,00лв
Без данък: 27,00лв
Caliper_150mm

Шублерът /от немски Schublehre, Schiebelehre, Schieblehre / е широко използван измервателен инструмент в машиностроенето. Служи за измерване на външни и вътрешни размери, дълбочини на отвори и дължини на детайли.

Точност: мери с точност стотна от милиметъра, отчита се десета от милиметъра. Съществуват шублери с двоен нониус, отчитащи 0,5 порядъка от стандартния шублер /ползват се с малка популярност/.

Нониусът е направен на принципа на успоредните прави. Износването на инструмента се проверява, чрез поглед на просвет на челюстите и се внася съответната поправка.

Най-старата находка на шублер е открита в потънал през 6.в. пр.Хр. край остров Гиглио /Giglio - край Италианския бряг/ гръцки кораб. Шублерът е направен от дърво и има формата на измервателна вилка, каквато се използва в горското стопанство. Подобни шублери са използвали по-късно и римляните.

Видове шублери

Според принципа си на действие и по-точно според начина на визуализиране на показанията се срещат три основни вида шублери.

Аналогов. Това е обикновеният шублер, който се състои от две части, движещи се една спрямо друга. Едната е статична и върху нея е изобразена измервателната скала. Върху другата част се намира маркер за измерената стойност, обикновено съчетан с нониус скала, наричана още скала на Верние. Основната измервателна скала обикновено е с резолюция от 1 мм, а нониусът позволява измерване с точност до десета от милиметър. Отличава се с висока надеждност поради опростената си конструкция. Минус при него е по-трудното разчитане на данните от нониуса.

Дигитален. По конструкция не се отличава особено от аналоговия шублер, но при дигиталния измерената стойност се визуализира на дигитален дисплей. Предимството му е, че данните са лесно четими, обикновено с едри цифри върху дисплея. Освен това електрониката му позволява да се запаметяват данни и да се нулира показанието при определена стойност, за да може да се измери разлика между размери. Като недостатък отчитаме зависимостта от батерия, но това не е сериозен проблем, тъй като повечето дигитални шублери са снабдени и с аналогова скала. При тях е нужно и по-внимателно боравене с устройството, за да не се счупи дисплеят или да не се повреди самият измервателен механизъм (например от прах, влага или омазняване).

Със стрелкова индикация или индикаторен часовник. При този вид шублери отново всичко е както при аналоговия, освен нониус скалата. Тук тя е заменена от индикаторен циферблат със стрелка, която показва стойността обикновено до десета от милиметъра. Шублерът с индикаторен часовник реално няма недостатъци, освен че както при дигиталния е нужно да се борави по внимателно, за да не се счупят или повредят циферблатът и измервателният механизъм.