Гайгеров брояч детектор за ядрена радиация дозиметър GC-01
Детекторът за ядрена радиация на фирма FNIRSI модел GC-01 използва брояч на Гайгер-Милър за по-висока точност на измерването. Той отчита интензитета на йонизиращи лъчения (бета частици, гама лъчи и рентгенови лъчи). Характеристики: Обхват: 0..
165,00лв
Без данък: 165,00лв
GC-01
Преносим детектор за ядрена радиация Гайгеров брояч x y β лъч Дозиметър RM-9000
Ядрената радиация е проблем, на който всеки трябва да обърне внимание, тъй като може да доведе до сериозни последствия, като заболяване или дори рак. Този детектор за ядрена радиация, може да ви помогне да откриете и замерите големината на ядрената р..
115,00лв
Без данък: 115,00лв
RM-9000
Детектор за ядрена радиация писалка x y β лъч Брояч на Гайгер Дозиметър HFS-P3
Характеристики: Четири режима на показване: моментна доза, средна доза, кумулативна доза и пикова мощност на дозата Програмируема звукова и визуална аларма Стартиране с един бутон, нулиране и мигновен тест Изключително малък, лесно пренос..
119,00лв
Без данък: 119,00лв
HFS-P3
Промоция
Детектор за ядрена радиация Гайгеров брояч Дозиметър Бета Гама BR-9B XR-1
Детектор за ядрена радиация гайгеров брояч най-често се използва за мониторинга на околната среда и промишлените области. Има три режима на измерване: измерване в реално време, средна доза и кумулативна доза, за да отговори на вашите различни нужди. ..
109,90лв 98,00лв
Без данък: 98,00лв
BR-9B
Radiation RF Strength Meter Geiger Counter Measurement Tester TM-93 Tenmars
Характеристики: Цветен TFT дисплей Измерване на мощността на доза на радиация и визуализация силата на RF с бар графика. Настройка на алармата за пределна мощност на радиационната доза със звуков сигнал Настройка на обхвата на предупрежде..
1 369,00лв
Без данък: 1 369,00лв
TM-93
Мини детектор за ядрена радиация, дозиметър, бета, гама и рентгенови лъчи, гайгеров брояч GAM-330
Дозиметърът е проектиран да бъде чувствителен към бета (β) лъчи, гама (γ) лъчи и рентгенови лъчи. Широко приложим в мониторинга на атомни електроцентрали, откриване на ядрено замърсяване на околната среда, химическа промишленост, приложение на изо..
459,00лв
Без данък: 459,00лв
GAM-330
Детектор за ядрена радиация, Дозиметър, Wi-Fi Монитор, Гайгеров брояч DY003
Този детектор за ядрена радиация е проектиран специално за измерване на β, γ и рентгеново лъчение. Той се отличава с откриването дори на най-малките вариации в нивата на радиация и проявява изключителна чувствителност към най-често срещаните нуклиди...
269,00лв
Без данък: 269,00лв
DY003
Гайгеров брояч

Гайгеров брояч създаден на основата на Гайгер-Мюлерова тръба е уред за откриване на ядрена радиация. Поради принципа си на работа той е по-известен също като ГМ-брояч или дозиметър за откриване на алфа-частици, бета-частици и гама-лъчи.

 

История:

Гайгеров брояч (познат още като Гайгер-Мюлеров брояч или ГМ-брояч) е уред за откриване и измерване на радиация. Ханс Гайгер и ученика му Уолтър Мюлер изобретяват брояча наречен "броячът на Гайгер-Мюлер" през 1928г. Гайгер е по известен като изобретателят на брояча на Гайгер за измерване на радиацията. През 1908 г. Гайгер представя първия успешен детектор на отделни алфа частици. По-късните версии на този брояч били в състояние да броят бета частици и други йонизиращи лъчения. Въвеждането през юли 1928 г. на брояча на Гайгер-Мюлер бележи въвеждането на съвременни електрически устройства в изследванията на радиацията.

Принцип на работа на Гайгер-Мюлерова тръба:

Уредът открива алфа-частици, бета-частици и гама-лъчи (но не и неутрони) като използва йонизиращият ефект, произведен в тръбата. Гайгер-Мюлерова тръба представлява тънък метален цилиндър (газоразрядна лампа), който се явява катод и обгражда централен анод. В предния край има прозорец, направен от тънък листа слюда, през който в тръбата могат да попаднат заредени частици. Тръбата е пълна с комбинация от неон, аргон и халогенни газове с ниско налягане (значително по-ниско от атмосферното). В нормално състояние тръбата има много високо съпротивление. Когато една частица премине през тръбата, тя йонизира газовите молекули по пътя си. В тръбата електроните, които са освободени от газовите атоми се движат бързо към електродите. При това те йонизират други газови атоми. Това създава линеен разряд на електрически ток през тръбата. Електроните се привличат от анода, а положителните йони от катода, благодарение на което през съпротивлението минава заряд Q -протича краткотраен ток (или токов импулс). При прилагане на напрежение  електроните в близост до анода придобиват такава енергия, че да могат да йонизират ударно- възниква електронна и йонна лавина. Чрез електронен усилвател сигналът се усилва и се изобразява като измерима величина или като звук – едно щракване за всяка частица. Всеки изходен импулс от тръбата е броене. Броя в секунда дават приблизително силата на радиационното поле.

GM тръбата се калибрира с помощта на цезий-137. Съществува добре установена връзка между броя на излъчените частици в секунда и дозата на радиация измерена в милиради на час.

Халогенния газ потушава йонизацията и връща ГМ-тръбата в нейното състояние с високо съпротивление, което я прави готова да открие друга частица.

Недостатъци на метода за откриване: На Гайгер-Мюлеровата тръба ѝ е необходимо някакво време след отчитане на частица, за да премине пак в непроводимо състояние. Затова Гайгеровият брояч не може да работи при силна радиация – защото датчикът провежда ток непрекъснато. Може да открие алфа, бета и гама лъчение, но не може да ги различи. Поради това той се използва най-добре за демонстрации или за радиационни среди, където е необходима само груба оценка на количеството радиоактивност.