В тази категория е представена широка гама анемометри – модерни и функционални уреди с широко приложение в съвременния живот. Благодарение на тях, експлоатацията и управлението на редица съоръжения и климатични системи е значително по-прецизно, а рискът от аварии – сведен до минимум. Уредите, представени в този раздел са от най-ново поколение. Различните модели използват различен принцип на отчитане, като измерените показатели са максимално точни.

Каква е функцията на Анемометъра?

Съвременните анемометри се различават значително от уреда, изобретен още през петнадесети век от Леон Батиста Алберти – прочут италиански архитект. Първоначалната функция на анемометъра е била основно измерване скоростта и посоката на вятъра. Днес с тази група измервателни инструменти се определят същите параметри, само че вече на различни по вид газови потоци.

Докато в недалечното минало, анемометрите са намирали приложение предимно в метеорологията, то днес тяхното използване е значително по-широко застъпено. С тяхна помощ измерването на газовите потоци (скорост и посока) в различните охладителни, вентилационни и климатични системи (ОВК) е не само възможно, но и наложително. Анемометрите спомагат за прецизната и безаварийна работа на климатичните системи в промишлени и жилищни сгради, а също и в рудници, тунели и др.

След многократни промени в конструкцията и технологията на измерване, съвременният пазар предлага различни като устройство и принцип на работа анемометри. Най-общо могат да се систематизират пет основни групи:

  • Механични – най-често срещаните уреди от тази група са чашковидни и крилчати;
  • Манометрични – работата им се състои в измерване на динамичното налягане, оказвано от въздушния поток върху течност, поставена в специална тръбичка;
  • Акустични – При тях измерването се базира на взаимовръзката между скоростта на въздушния поток и тази на звука;
  • Оптични – използват напълно различен принцип на измерване, основаващ се на ефекта на Доплер. Работата им се състои в безконтактно измерване на скоростта на газообразни, течни и твърди среди, съдържащи светоотразяващи частици;
  • Термоанемометрични – измерват посоката и скоростта на газови потоци на база промените в температурата на нагрято тяло, настъпващи вследствие скоростта на обтичащия го въздушен поток.

Какви видове анемометри ви предлага тази категория?

В този раздел са представени различни като конструкция и метод на измерване инструменти. Анемометрите, които ви предлагаме са основно ръчни дигитални уреди с висока точност на измерване. Като принцип на работа биват:

Термоанемометрични

Компактни дигитални анемометри, измерващи както скоростта и посоката на газовите потоци, така и тяхната температура. Болшинството термоанемометри имат широк периметър на измерване на скоростта, а посочените параметри могат да бъдат: м/с или км/ч и т.н. Температурата може да се измери по двете основни скали – Целзий и Фаренхайт.

Мултифункционални

Това са отново лесно преносими цифрови анемометри, използващи няколко принципа на измерване. Способни са да измерят посоката на вятъра в диапазон от 16 посоки. Скоростта също се измерва в различни мерни единици – метри в секунда, километри в час, фута в минута и възела, а температурата се отчита отново по Целзий и Фаренхайт. Разполагат с достатъчно голям LCD дисплей за лесно разчитане на резултатите.

Джобен размер

Изключително удобни и прецизни измервателни устройства, осигуряващи прецизно и точно измерване на газови потоци. Измерват едновременно скоростта на въздуха и температурата на въздушните потоци в широк диапазон на измерване. Осигуряват измерване на настояща, максимална и средна скорост на въздушните потоци. Конструирани с високопрецизни микроконектори, джобните анемометри са предназначени за измерване на микро източници, които по-големите уреди не могат да измерят.

Продукти, добавени за сравняване: 0
Ред:
Покажи:
WeatherFlow iPhone Apple iOS Smartphone Weather Wind Air Speed Meter Anemometer Compact Size AM-M010 eTop
Подходящ за iPhone Apple iOS и Смартфони Този компактен джобен ветрометър, който се свързва с приложението iPhone, може да измерва и съхранява данни за скоростта на вятъра и други данни. Всеки, който отделя много време да се зани..
$39,00
Multi-function Thermo Anemometer CUP speed air Weather AM-4836C eTop
Това е анемометър с широк диапазон от функции. Разполага с насочена сензорна сонда, която може да осигури обхват на измерване на посоката на вятъра от 16 посоки с разделителна способност 22,5 °.  Този тип датчик е предназначен за обща дългосрочн..
$109,00
На база 1 отзива.
Multi-function Thermo Anemometer with °C & °F AM-4836V eTop
Мултифункционален измервателен уред, който предоставя важна информация за основните параметри на вятъра. Той може да държи, запише, извлича и изтрива 24 групи запаметени данни. Прецизен инструмент, който има разнообразни практически приложения, включ..
$69,00
Thermo Anemometer Temperature Windchill Air Velocity AZ8908 eTop
8908 е термо-анемометър с джобен размер, който измерва скоростта на вятъра и има допълнителна функция за измерване на температурата. Уредът осигурява 8 параметъра за измерване: 3 имперски единици ° F, FTM, mph; 3 метрични единици ° C, m / s..
$56,00
На база 1 отзива.
Digital Anemometer Wind Speed Meter Thermometer 0~45m/s AM8901 eTop
Този многофункционален анемометър осигурява незабавни данни, като например скорост и температура на въздуха, на двуредов LCD дисплей с фоново осветление. Този уред показва скоростта на вятъра в 5 параметъра (m / s, km / h, ft / min, възли и m..
$54,90
Digital Wind Speed Gauge Sport Anemometer Thermomete​r AM-816 eTop
  Двойният измервателен уред измерва и показва скоростта на въздуха и температурата на движещия се въздух. Супер малък по размер и леко тегло, с широк диапазон на измерване на скоростта на вятъра 0 ~ 30m / s с точност ± 5% и -10 ~ 45 ° C (14-..
$22,90
На база 1 отзива.
Digital Anemometer Thermometer, Air Speed Temperature Meter 8020 eTop
Точен измервателен уред за измерване на въздушния поток с общо предназначение, който едновременно измерва и показва както измерването на въздушния поток, така и температурата. Този метър с висока точност е идеален за бързо измерване на скоростта на в..
$47,90
На база 1 отзива.
Digital Pocket Anemometer Wind Speed Meter Thermometer GM8908 eTop
Джобният измервателен уред показва скоростта на вятъра и температурата на движещия се въздух.Супер малък по размер и леко тегло, но с широк диапазон на измерване. Точно показва скоростта на вятъра в m / s, Km / h, ft / min, възли,..
$22,90
На база 1 отзива.